X

Peter Van Petegem Classic 22/04/2019

Verslag Foto's Fotoservice

Bijna 3000 wielertoeristen genieten van zalige Peter Van Petegem Classic

Een zalige afsluiter van de paasvakantie. Dat was de twaalfde editie van de Peter Van Petegem Classic, de derde manche van de Proximus Cycling Challenge. Bijna 3000 wielertoeristen zakten op Paasmaandag naar Brakel af voor een tocht van 77, 109 of 158 km.

Lees meer

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de Peter Van Petegem Classic! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Bekijk hier je foto's na de tocht

Parcours

Vanuit Brakel rijden we via Everbeek naar Geraardsbergen waar we al snel de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg voorgeschoteld krijgen. Vervolgens loopt het parcours naar de Congoberg om van daaruit richting Gooik te gaan en de zeer goed bewaarde kasseistrook "Hel van Oetingen".

Na een bevoorrading aan het standbeeld van Urbanus, gaat het verder richting Edingen waar de rustige wegen en de prachtige natuur worden opgezocht. Aangekomen in de streek van la "Wallonië Picarde" zal de langste afstand verder rijden doorheen het bos van Saint-Marcoult naar Thoricourt en Lombise (waar in de verte Pairi Daiza te zien is). Via Lens trek je dan rond het militair complex van Chièvres om een knoert van een kasseistrook van 3,5km ten lijve te gaan. Na een welverdiende bevoorrading gaat het richting de "Pays des Collines". Alle afstanden komen weer samen in Ogy om samen La Houppe aan te vatten waarna de richting van Maarkedal wordt genomen. Via Etikhove beklim je de Varent om te stoppen bij Brouwerij Roman.

Als finale gaan we nog even langs de klassieke Haaghoek, de Keiweg en de Langendries. Als uitsmijter is er de Veldeman om eens de Valkenberg ... naar beneden te rijden en zo aan te komen in Brakel.

De GPX files van het parcours zullen een week voor het event online staan.

Er is keuze uit drie afstanden:

 • 77 km (881 hoogtemeters)
 • 109 km (1335 hoogtemeters)
 • 158 km (1729 hoogtemeters)

Parcours in detail

Parcoursoverzicht

Parcours Tenbosse

1. Tenbosse

De straat Tenbosse staat bekend als helling in de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. De Tenbossestraat wordt pas sinds 1997 erkend als helling, toen bleek dat de wedstrijd vaak hier in een definitieve plooi viel.

(77km - 109km - 158km)

Meer info

Parcours Muur van Geraardsbergen

2. Muur van Geraardsbergen

Komende van Brakel loert de Muur van Geraardsbergen in de verte. De befaamde Muur is er ten opzichte van vorig jaar weer bij! Je krijgt er 1 km aan kasseien voorgeschoteld, met een maximum stijgingspercentage van bijna 20%. Kortom, de meest iconische helling van het parcours!

(77km - 109km - 158km)

Meer info

Parcours Bosberg

3. Bosberg

Achter de Muur van Geraardsbergen - bij Attembeke - ligt de Bosberg. Een flinke kuitenbijter op kasseien. Bij deze klim zit het venijn in de staart dus zorg ervoor dat je tot op het einde voldoende energie hebt!

(77km - 109km - 158km)

Meer info

Parcours Congoberg

4. Congoberg

De Congoberg bevindt zich in Galmaarden en heeft een lengte van 1.100m en een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.

(77km - 109km - 158km)

Meer info

Parcours Langendries

5. Langendries

De Langendries, lange broer van de Berendries, wordt ook weleens de Hostellerie genoemd naar het voormalig restaurant aan de voet. De helling bestaat uit een brede asfaltweg.

(109 km - 158km)

Meer info

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie klik .

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

Peloton Cycling Team

Word jij onze kopman of kopvrouw?

Het Peloton Cycling Team brengt gepassioneerde fietsers zoals jij samen en laat je genieten van wat jou het dierbaarst is: jouw koersfiets!

Niets leukers dan samen stoempen, klimmen, nieuwe wegen ontdekken, afzien en nagenieten. Tempo en snelheid is bijzaak. Fun is het doel.

Laat je meedrijven in het wiel, of zet je op kop, en maak deel uit van onze wielerclub!

Sluit je hier aan bij ons Peloton

Voorbereiding

Aptonia

Aptonia is het voedings- en triatlonmerk van Decathlon. Aptonia heeft naast materiaal en accessoires voor zowel de beginnende als gevorderde triatleet, ook een bijzonder ruime keuze aan voeding, hydratatie en recuperatie-artikelen in haar gamma. Dankzij een uitgebreid en doeltreffend gamma kan elke wielrenner, van toerist tot kampioen, de beste versie van zichzelf worden! Ontdek onze gels, bars en isotone dranken online en in de Decathlon-winkels!

Contact

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

Organisatie & pers

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton